Hobbyen

Hva er en radioamatør?

En radioamatør er en person som driver med amatørradio, som er en hobby der man bruker radiokommunikasjonsteknologi til å sende og motta radiosignaler. Radioamatører bruker spesialbygde radioapparater for å kommunisere med andre radioamatører over hele verden, enten på korte eller lange avstander, og noen ganger gjennom spesifikke radiofrekvenser som ikke er tilgjengelige for vanlig offentlig bruk.

Radioamatører får har tildelt egne frekvenser og må oppfylle visse tekniske og etiske krav for å få lisens. I de fleste land, inkludert Norge, kreves det at radioamatører består en eksamen for å få en lisens. Det jobbes nå med en begynnerlisens som er enklere og har sine begrensninger f.eks. effekt. De kan bruke både analog og digital teknologi, og kommunikasjonen kan skje på flere forskjellige måter, som for eksempel tale (Samtale), telegrafi (Morsekode), eller digital modus som PSK31 og FT8.

Radioamatørhobbyen involverer ofte eksperimentering med utstyr, frekvenser og antenner, og kan også inkludere nødhjelp og katastrofeberedskap ved å bruke radio for å opprettholde kommunikasjon når andre former for kommunikasjon er utilgjengelige.

Hobbyen er både teknisk utfordrende og sosialt givende, og det er et globalt fellesskap av radioamatører som deler kunnskap og erfaringer.

Det er nesten ubregrensende interresesse områder innenfor amatørradio.

Ja, det finnes mange interessante områder og spesialiseringer som radioamatører kan utforske innenfor hobbyen. Her er noen av de mest populære interesseområdene for radioamatører:

1. DXing (Langdistansekommunikasjon)
– DXing handler om å prøve å kommunisere med amatørradiooperatører på så lange avstander som mulig, ofte på tvers av kontinenter. Dette kan innebære både sending og mottak av radiosignaler, og det er en spennende utfordring å finne de beste forholdene for langdistansekommunikasjon. Mange radioamatører har som mål å kontakte så mange forskjellige land og stasjoner som mulig, og de samler på diplom eller sertifikater for å dokumentere disse prestasjonene (f.eks. DXCC – DX Century Club).

2. Satelittkommunikasjon
– Mange radioamatører utforsker mulighetene for å kommunisere via satellitter som går i bane rundt jorden. Dette kan innebære både å bruke eksisterende amatørsatellitter (som AMSAT-satellitter) og å eksperimentere med sending og mottak av signaler via satellitt. Dette krever ofte spesialisert utstyr og god forståelse av orbital fysikk og satellittteknologi.

 3. VHF/UHF Kommunikasjon (Kortere Avstander)
– VHF (Very High Frequency) og UHF (Ultra High Frequency) er frekvenser som brukes til kommunikasjon på kortere avstander, som vanligvis skjer via direkte linje-sikt (utenfor atmosfæriske forstyrrelser). Radioamatører på disse frekvensene kan utforske lokal kommunikasjon, bygge egne antenner og utstyr, samt eksperimentere med teknikker som «simplex» kommunikasjon (direkte kommunikasjon mellom to stasjoner) og repeater-bruk (kommunikasjon via en gjentaker).

4. Morsekode (CW – Continuous Wave)
– Telegrafi, eller Morsekode, er en klassisk og populær kommunikasjonsteknikk blant radioamatører. Det kan være både en teknisk utfordring og en kunstform å lære og bruke Morse. Mange radioamatører finner glede i de utfordringene som kommer med å dekode og sende meldinger raskt og nøyaktig på Morse.

5. Digital Kommunikasjon (Digital Modes)
– Digital kommunikasjon har blitt svært populært blant radioamatører. Dette innebærer bruk av digitale signalmoduser som PSK31, FT8, JT65, og RTTY (radioteletype), som tillater kommunikasjon via tekstbaserte meldinger. Disse teknologiene gjør det mulig å kommunisere på svake signaler som ikke kan høres med vanlig tale, og de åpner opp for kommunikasjon selv når forholdene er dårlige.

WSJT-X, her kjøres det digitalmodet FT8 som har blitt meget populært

6. QRP (Lav Effekt)
– QRP refererer til sending med lav effekt, vanligvis under 5 watt. Dette er en populær utfordring blant radioamatører som prøver å oppnå kontakt med så lave utsendelseseffekter som mulig. Det er en test på ferdigheter, antennedesign og forståelse av radioforhold. Dette er en kjekk del av hobbyen som oftes gjøres utendørs, og kan kombineres med en teltur med gode kompiser.

LA9ULA kjører QRP fra bilen
LA2BSA kjører QRP via digitale modes på teltur.

7. Antennedesign og Eksperimentering
– Mange radioamatører er også interessert i å designe, bygge og eksperimentere med antenner. En god antenne er ofte nøkkelen til suksess i amatørradio, og det finnes utallige typer antenner og konstruksjonsteknikker å utforske. Dette kan inkludere alt fra enkle dipoler til mer avanserte antennesystemer som Yagi eller parabolske antenner.

Hjemmelaget magnetisk loop for 80 til 20 meter
3D printede deler til antennen

8. Nødsamband og Katastrofeberedskap
– Radioamatører er ofte involvert i nødsamband og katastrofeberedskap, der de kan bistå med kommunikasjon i områder der vanlige kommunikasjonsmidler har sviktet. Mange radioamatører deltar i øvelser og samarbeid med lokale myndigheter, Redningsselskapet, og organisasjoner som Røde Kors for å være forberedt på å gi støtte ved naturkatastrofer eller andre nødsituasjoner. Radioamatørene tilbyr blant annet tenester som Winlink (e-post over radio), APRS sporing av mannskap, tale og datakommunikasjon over lange eller korte avstander +++ Les mer om dette på NRRL sine hjemmesider

9. EES (Earth-Moon-Earth) eller Månekommunikasjon
– EES, eller moonbounce, er en ekstrem form for langdistansekommunikasjon hvor signaler sendes til månen og deretter reflekteres tilbake til jorden. Dette er en svært teknisk utfordrende aktivitet som krever spesialisert utstyr og store antenner, men det gir en unik mulighet til å kommunisere på avstander som strekker seg langt utover vanlig radio.

10. Radiosport (Contest)
– Radiosport er konkurranser der radioamatører prøver å kontakte så mange stasjoner som mulig innen et gitt tidsrom og på bestemte frekvenser. Det finnes mange internasjonale konkurranser, og det er en spennende måte for radioamatører å teste sine ferdigheter, både teknisk og operasjonelt. Noen konkurranser fokuserer på spesifikke moduser som telegrafi eller digitale moduser, mens andre inkluderer alle typer kommunikasjon.

LA8WNA kjører CQ WW SSB Contest (konkurranse)

11. VHF/UHF Meteor Scatter
– Meteor Scatter innebærer kommunikasjon ved hjelp av sporene etter meteoritter som brenner opp i jordens atmosfære. Disse meteorene kan reflektere radiosignaler og tillate amatørradioer å sende signaler over store avstander selv på høyere frekvenser (VHF/UHF). Det er en spennende måte å bruke værfenomener som en del av radiokommunikasjonen. https://k5nd.net/2023/04/meteor-scatter-propagation-how-it-works-getting-on-the-air/

12. Amatørradio for Begynnere (Elmering)
– Mange radioamatører er også engasjert i å hjelpe nybegynnere å lære og komme i gang med hobbyen. Elmering er et begrep som beskriver en mentorordning der erfarne radioamatører veileder og underviser nye operatører i hvordan man bruker radiosystemer, bygger utstyr, og tar eksamen for å få lisens.

Disse områdene representerer bare et utvalg av de mange mulighetene som finnes for radioamatører, og det er faktisk noe for nesten enhver interesse eller teknisk ferdighet. Amatørradio gir en utrolig bredde i hva man kan lære, og det er et hobbyfellesskap som hele tiden utvikler seg teknologisk.